Siirry sisältöön

💎 Näin syntyi Moskahin Mustakirja-musiikkivideo

Pääsin tekemään musiikkivideon Sille raskaammalle rockyhtye Moskahille ja hyödyntämään koko osaamiseni kirjoa käsikirjoittamisesta kuvaamiseen ja leikkaamisesta PWA:n koodaukseen.

Näin syntyi Moskahin Mustakirja-musiikkivideo

Syksyllä 2021 Se raskaampi rockyhtye Moskah julkaisi kuuden kappaleen laajuisen Fata Morgana -EP:n, jonka synnytyspuuhiin olen päässyt osallistumaan biisileirillä vierailusta aina studiosessioiden dokumentointiin. Ensimmäinen sinkkulohkaisu Mustakirja kaipasi musiikkivideon ja sain suuren luottamuksen päästä osallistumaan sen toteutukseen.

Kerron synnytysprojektista tarkemmin alempana, mutta ensin saat nähdä lopputuloksen:

Moskah - Mustakirja

Kappale

Säv. ja san. Paavo Ihme
Sov. Moskah
Äänitys, miksaus ja masterointi: Space Studios, Oulu. Janne Huotari.

Musiikkivideo

Näyttelijä: Antti Lauronen
Käsikirjoitus: Oskari Järvelin, Eerik Mehtälä
Kuvaus, Leikkaus ja Editointi: Oskari Järvelin

Yhteistyössä Taiteen Edistämiskeskus.
https://linktr.ee/moskahband

Music video by Moskah © Moskah 2021

Mustakirja ei päästänyt uhriaan ajoissa irti. Ruutukaappaus musiikkivideosta.

Moderni versio suomalaisesta loitsukirjasta

Mustakirja on todellinen suomalainen loitsukirja, josta paikkakuntansa suurin noita ja parantaja oli aikoinaan saanut taitonsa. Loitsukirjaa ei oltu "kirjoitettu eikä präntätty" vaan tuotettu "muulla voimalla". Wikipedia kertoo Mustastakirjasta seuraavanlaisesti:

Mustakirja (käytetään myös nimeä Perhon noidan mustakirja) on loitsuja ja manauksia sisältävä käsikirjoitus, jonka hallussapitäjä oli Perhossa toiminut parantaja-noita Juha Kellokoski.

Mustankirjan - parantajien ohjekirjan - sekä Mustakirja-kappaleen ensimmäisen säkeen voi löytää helposti tästä päivästä:

Kirja musta kutsui luokseen
Tavoin himon ja kiusan tunteen
Lasittunein silmin aukaisin
Lauseen ensimmäisen ääneen kuiskasin

Kuin noiduttuna luonnonpuvussa
Ahmin kirjaa vailla näläntunnetta
Olin eläväkuollut kahlittuna
Täysin tietoinen ilman hallintaa

Kun kansainväliset digisisältöjättiläiset taistelevat huomiostamme myydäkseen meidät eniten tarjoavalle mainostajalle, ei ole vaikea löytää itseään sohvalta luonnonpuvusta lasittunein silmin ahmimassa sisältöjä ilman nälän tunnetta. Jokainen meistä on varmasti sulkenut joskus apin vain avatakseen sen huomaamattaan heti uudestaan. Ja sisältöalustojen algoritmien ainoa tehtävä on oppia koko ajan meistä enemmän ja siten saada meidät pysymään sisältöjen parissa pidempään. Algoritmejä varjellaan salaisuuksina, vaikka todellisuudessa enää edes niiden alkuperäisillä tekijöillä ei ole tarkkaa tietoa siitä miten ne oikeasti toimivat. Algoritmien koneoppimisella rakentama kompleksisuus on karkaa hyvin nopeaa kauas ihmisen ymmärryskyvyn toiselle puolen.

Mustakirja-sovellus on metafora sille sisältötulvalle, joka kulkee taskuissamme kaikkialle ja koko ajan. Kun algoritmejä symboloivat loitsut tulevat ulos sovelluksesta ja saartavat päähenkilömme, ei irti pääseminen omin voimin ajoissa enää ole täysin selvää. Lopulta loitsut rikkovan neljännen seinän tulemalla lähelle videon katsojaa peittämällä koko videon, kun Mustakirja siirtyy seuraavalle uhrille. Uhri on muuten bändin tuore rumpali Riku, joka sai ensiesittelynsä tässä videossa.

Videossa tehokeinona käytetään nopeaa leikkaamista ja tiiviitä kuvakulmia. Näin intiimiltä tuntuvan päähenkilön levottomuus tulee epämukavan lähelle katsojaa. Nopeus ja tiiviys vaati hyvin selkeää ja yksinkertaista kompositiota, ja taustalle jäävä projisointi luo ekalla katselulla epämääräiseksi jäävää uhkan tuntua. Epäfokuksella, zoomilla ja gimbalin liikkeillä korostetaan hallinnan menettämisen tunnetta.

Tekoprosessi

Musiikkivideon tekoprosessi vei ajallisesti noin kaksi viikkoa suunnittelun aloittamisesta videon julkaisuun.

Musiikkivideon suunnittelu starttasi kitaristi Eerik Mehtälän kanssa ensimmäisellä brainstormauksella syyskuun puolessa välissä Yliopiston Tellus -yhteistyötilassa. Alustavien ideoiden lisäksi sovimme aikataulua seuraaville vaiheille sekä varsinaiselle kuvaamiselle.

Huomasimme alusta asti olevamme jälleen samalla aaltopituudella ideoista, ja keräsimme joukon ideoita verkkodokumenttiin. Parin päivän päästä soittelimme ideat läpi ja karsimme jyvät akanoista. Listasimme yhdessä metaforia ja tehokeinoja, joita käyttäisimme videossa.

Seuraavaksi teimme kuvakäsikirjoituksen, jossa verse-kohtaisesti kirjasimme mitä missäkin kohtaa kappaletta videossa tapahtuisi. Suurin osa vaiheista oli tarinallisesti helppoja: alku, kitarasoolo ja loppu. Prosessissa viime hetkille jännitystä ylläpiti kuvauslokaation puuttuminen, ja vasta kuvauspäivää edellisenä päivänä varmistui että jouduimme tyytymään omaan ahtaaseen olohuoneeseeni. Kun käytettävissä olevien kuvakulmien määrä väheni, pääsi luovuus irti.

Olin kuvauspäivää edeltävät kaksi päivää työnantajani mökkiviikonlopussa, josta tulin suoraan kuvauksiin. Koodasin Seinäjoki-Oulu -junamatkalla videossa nähdyn Mustakirja -sovelluksen.

Kuvauksissa lauantaina 25.9. kitaristi-käsikirjoittaja Eerik Mehtälä ja bändin tuore rumpali Riku Kovalainen avustivat kohtausten kuvaamisessa. Koko video on kuvattu Sony A6400 -kamerallani 4K-laadulla hyödyntäen osassa kohtauksia Zhiyun Weebill-S Pro -kimbaaliani. Näyttelijä Antti Laurosen raudanluja substanssiosaaminen korvasi sen mitä lokaatiossa mahdollisesti menetimme. Käsikirjoituksemme kaikessa laveudessaankin oli upea selkäranka kuvausten etenemisessä, ja Antti improvisoi käsikirjoituksesta puuttuvia täytepätkiä. Riku pääsi myös videon lopussa näyttämään naamansa.

Seuraavana päivänä istuimme Eerikin kanssa jälleen alas ja valitsimme tallentamistamme klipeistä parhaat käytettäväksi videossa. Merkitsimme valitut videot kuvakäsikirjoitukseen ja aloimme leikkaamaan musiikkivideota. Alustavan leikkauksen jälkeen tein tarkemman leikkauksen, jonka bändi jo toisella yrityksellä hyväksyi. Leikkauksen jälkeen tein klipeille värikorjaukset ja muut efektit, jotka menivät ensimmäisellä yrityksellä maaliin. Lopuksi lopputekstit paikalleen ja YouTubeen.

Mustakirja näyttelijä Antti Laurosen käsissä. Ruutukaappaus musiikkivideosta.

Mustakirja PWA

Musiikkivideossa nähty Mustakirja -sovellus on Next.js -pohjainen progressiivinen webapplikaatio eli PWA.

PWA on verkkosivu, jonka mukana tulee Web Worker ja tarvittavat resurssit (lue ikonit), joilla worker voi asentaa sivuston laitteelle natiivina sovelluksena.

PWA:n suurimmat edut ovat, että se toimii laitteella osin tai kokonaan ilman verkkoyhteyttä sekä lisäksi kehittämiskustannukset ovat merkittävästi edullisemmat. PWA voi hyödyntää myös laitteen natiiveja rajapintoja pelkkää verkkosivua tehokkaammin. Periaatteessa jokaisen verkkosivuston voi muokata asentumaan laitteelle toteutustekniikasta riippumatta, ja jopa WordPress-sivustot saa toimimaan PWA:na yhdellä lisäosalla.

💡
Teksti, jonka kirjaimet juoksevat sovelluksessa on muuten: TÄÄLLÄ ON MUUTAKIN KUIN SE MITÄ ME TIEDÄMME JA NÄEMME TOISET SEISAUTTAVAT VERENVUODON KOSKEMATTA JOKU SAA PIHAPUUN KUKKIMAAN MUITA AIKAISEMMIN TEKEMÄTTÄ MITÄÄN

Mustakirja -sovellus majailee Vercelissä, joka hakee aina tuoreet muutokset GitHub-reposta ja buildaa sivun uusiksi. Olen julkaissut sovelluksen lähdekoodin GitHub-profiilissani, josta voit helposti ladata sen omaan käyttöösi ja muokata omiin tarpeisiisi.