Siirry sisältöön

Mitä on saavutettavuus

Saavutettavuus tarkoittaa digitaalisessa ympäristössä samaa kuin esteettömyys rakennetussa ympäristössä. Saavutettavuus on tekniikkaa, helppokäyttöisyyttä ja sisällön ymmärrettävyyttä.

Mitä on saavutettavuus

Saavutettavuuden huomioivan verkkopalvelun itsenäinen käyttö onnistuu mahdollisimman monelta erilaiselta ihmiseltä riippumatta hänen kokemistaan väliaikaisista tai pysyvistä haasteista tai vammoista. Saavutettavan sivuston käyttö onnistuu aina useammalla tavalla; kuvien sisältö on kerrottu myös tekstinä ja hiiren lisäksi sivustoa voi selata näppäimistöllä tai ruudunlukijalla.

Saavutettavuus rakentuu teknisesti virheettömästä toteutuksesta, selkeästä ja helposti ymmärrettävästä käyttöliittymästä sekä sisällön ymmärrettävyydestä.

Tekninen toteutus

Verkkopalvelujen virheetön tekninen toteutus on saavutettavuudelle kriittisen tärkeää, sillä ilman sitä palvelun muuten selkeä käyttöliittymä ja helposti ymmärrettävä sisältö eivät ikinä välity käyttäjälle asti.

Teknisen saavutettavuuden ytimessä on yllättäen toinen tärkeä verkkopalvelujen ominaisuus: responsiivisuus. Molempien pohjimmaisena tarkoituksena on mahdollistaa palvelun käyttö mahdollisimman monella erilaisella laitteella. Siinä missä responsiivisuus tarkoittaa yleensä mobiililaitteita ja vanhoja selaimia, saavutettava sivusto toimii myös esimerkiksi puheohjauksella tai ruudunlukijoilla.

Verkkosivustojen toiminnot, kuten navigointi ja sisällön avaaminen, on suunniteltu yleensä toimimaan osoitinlaitteella kuten hiirellä tai sormella. Saavutettavalla verkkosivustolla samat asiat voi suorittaa myös esimerkiksi näppäimistöllä tai ruudunlukijalla.

Käyttöliittymä

Käyttöliittymän helppous tarkoittaa vaivattomuutta suorittaa haluttu toiminto sivustolla. Paraskaan sisältö ei päädy käyttäjälle, jos käyttäjä ei sitä löydä sivustolta helposti.

Yleensä verkkopalvelun tarkoitus on välittää tietoa, jolloin hyvällä käyttöliittymällä haluttu tieto löytyy nopeasti ja vaivattomasti. Tällöin sivuston rakenteen sekä navigaation tulee olla selkeitä ja yksinkertaisia käyttää. Sivujen nimet ja sisältöjen otsikot ovat hyvin kuvaavia ja osuvia. Sivuston pääsisältö myös erottuu selkeästi muusta sisällöstä.

Jos sivuston tarkoitus on mahdollistaa tietty toiminto, kuten asiointi, ostaminen tai yhteydenotto, tulee toiminnon löytyä nopeasti ja onnistua helposti. Toiminnon suorittamiseen tulee tarjota tukea ja ohjeita.

Sisältö

Sisältö on verkkosivujen sydän, joten selkeä ja ymmärrettävä sisältö on kaiken a ja o.

Hyvä sisältö on ymmärrettävää ja selkokielistä, helppolukuista ja jäsennelty lyhyiksi kappaleiksi tai luetteloiksi. Hyvässä sisällössä on runsaasti sisältöä hyvin kuvaavia väliotsikoita ja mahdolliset linkkitekstit kertovat linkin kohteesta tarpeeksi.

Saavutettava sisältö on myös monimuotoista: sama informaatio toistuu tekstinä, kuvina, videoina ja äänenä.

Chilling his life the boss way
Photo by Matthias Speicher / Unsplash

Saavutettava sivusto on hyvä sivusto

Palataan takaisin saavutettavuuden määritelmään;

Saavutettava sivusto on teknisesti virheetön, haluttu sisältö löytyy helposti ja on selkeää.

Saavutettavuus ei ole vaikeaa lakijargonia tai digitoimistojen myyntihypeä vaan verkkosivuston laatua ja asiakaslähtöisyyttä. Saavutettavasta sivustosta hyötyy takuulla sen jokainen käyttäjä, sillä sieltä löytyy haluttu informaatio nopeasti ja selkeässä muodossa.