PGP Keys – Voimassa oleva julkinen avaimeni

Vuodesta 2015 asti olen tarjonnut mahdollisuutta PGP-salattuun viestintään julkaisemalla julkisen avaimeni yleisimmillä PGP-avainpalvelimilla.

Voimassa oleva julkinen avaimeni 4096R/327E1EF1 on julkaistu 2017-05-02  ja sen sormenjälki on 98A4 3126 CC0A ACE7 1CEF 5E0A B729 2FD7 327E 1EF1. Avain on voimassa yhden vuoden.

Julkiset avaimeni löytyvät ainakin seuraavilta avainpalvelimilta: pgp.mit.edu, sks-keyservers.net ja keys.gnupg.net

pgp

Vanhat PGP-avaimet

Älä käytä näitä! Nämä ovat olleet minulla käytössä, mutta eivät toimi enää.

2016-10-2016: 4096R / A7391746

2016-08-15: 3072R / 835C1202

2015-09-29: 4096R / 9A1D8B08

Kuinka salata viestintä

Tietokoneella

Tietokoneella kannattaa käyttää avoimen lähdekoodin Mozilla Thunderbirdiä ja sen lisäosaa Enigmailia. Asenna Enigmail ja luo ohjeiden mukaan avainpari. Salaa viesti vastaanottajan julkisella avaimellani. Liitä julkinen avaimesi mukaan sähköpostiin, mikäli haluat myös salatun vastauksen.

Android-älypuhelimella

Android-älypuhelimella kannattaa käyttää niin ikään avoimen lähdekoodin K-9 Mail -sähköpostiohjelmaa ja OpenKeychain: Easy PGP -salausohjelmaa.  Luo ohjeiden mukaan avainpari, ja salaa viesti vastaanottajan julkisella avaimellani. Liitä julkinen avaimesi mukaan sähköpostiin, mikäli haluat myös salatun vastauksen.

Mikä on PGP-salaus?

Viestinnän salaus perustuu kahteen takaperin liki mahdottomaan laskutoimitukseen. Yhdellä avaimella voi salata viestin ja toisella purkaa salauksen. Jokainen voi jaella julkista avaintaan avoimesti ja kuka tahansa voi salata viestinsä tuolla avaimella. Salattua viestiä ei saa kuitenkaan auki ilman yksityistä avainta.

Näin kuka tahansa voi salata sisältöä, jonka vain minä voin saada auki. Ja minä voin salata sisältöä, jonka vain haluttu vastaanottaja voi avaimellaan saada auki. Viesti salataan aina erikseen jokaisen vastaanottajan omalla julkisella avaimella. Älä ikinä jaa salaista avaintasi! Pidä salainen avaimesi erityisen hyvässä tallessa!

Miksi salata?

Tietosi ja salaisuutesi on arvokasta kauppatavaraa, ja saatat saattaa myös perheesi, tuttujesi ja työnantajasi tiedot myyntiin. Myös monet organisaatiot sekä valtiot tarkkailevat avoimesti sähköpostiliikennettä. Oikeus yksityisyydensuojaan ja salattuun viestintään on jokaisella, vaikka oman viestinnän tärkeys ei tuntuisikaan salaamisen arvoiselta.

Internet rakentuu luottamukseen. Viime vuosien aikana salauksen tärkeys on ollut kovassa nousussa, samalla kun valtaosalla ei ole hajuakaan miten he pääsisivät käsiksi luotettaviin salausmenetelmiin. Uskon, ettei suurin osa tietäisi mistä edes aloittaa viestintänsä salaamista.

Jos koet itse ansaitsevasi tai organisaatiosi ansaitsevan parempaa tietoturvaa, tuleva tietotekniikan diplomi-insinööri auttaa mielellään oikeiden avoimen lähdekoodin työkalujen äärelle. Ota rohkeasti yhteyttä!