Framilla: Kotisivu-uudistus 4/2017

11.4.2017 - LVL 1

Alkuvuodesta 2017 olen tehnyt useita kotisivuprojekteja, joista osa on jo julkaistu ja osa yhtä työpöydällä. Isoimpina Lapin Partiolaisten uusittu sivusto tapahtumakalentereineen ja pian seuraa Marja ”Maikki” Pisilän kotisivujen julkaisu. Tähän väliin julkaisen vuorostaan omat kotisivuni, joiden uudistusta olen suunnitellut pitkään. Tähän framiin olen koonnut uudistuksen tärkeimmät asiat.

Sisältökeskeisyys

Uudistus on tehty sisältö edellä. Sivusto on viimeistelty huolella, jotta käyttökokemus olisi huipputasoa. Brändäävän Roboto Condensed fontin ohella kaikki teksti on helppolukuista Source Sans Pro:ta, johon myös mm. Suomen Partiolaiset luottavat verkossa. Tarpeeksi iso pistekoko ja suuri kontrasti takaavat tekstin selkeyden.

Turha kikkailu, ylimääräiset elementit, ja tarpeeton sisältö on karsittu tiukalla otteella pois. Jokaista vierailijan näkemää elementtiä on testattu tarpeellisuuden ja tärkeyden suhteen useita kertoja useista eri näkökulmista. Vierailijoille tärkeimmät asiat, kuten yhteystiedot, on nostettu heti nähtäville, ja palveluiden esittelyt on siirretty selkeästi erilleen. Kehityksen pohjana on vuosien kokemus ja kävijäanalytiikka vierailijoiden tarpeista.

Framit

Ideologisesti isoin uudistus on framien luominen uudesta ideasta viimeisteltyyn toteutukseen. Mikäli pohdit nyt mikä on Frami, ensimmäinen tavoitteeni on täyttynyt. Ensimmäinen tavoitteeni oli onnistuneesti luoda uusi sisältöformaatti. Mikäli olet ymmärtänyt seuraavaan kappaleen jälkeen tyhjentävästi mikä on frami, toinen tavoitteeni on täyttynyt. Toinen tavoitteeni on, että sisältöformaatti olisi tarpeeksi erilainen, mutta silti helposti ymmärrettävä.

Frami on suhteellisen lyhytikäinen uuden framin myötä katoava sisältö. Framissa on paljon samaa kuin blogissa, mutta sen elinkaari on rajattu. Missä blogipostaukset jäävät ikuisesti saataville, framit katoavat aina uusimman framin tieltä. Yksittäiset framit eivät ole aukaistavissa toisin kuin blogipostaukset, joten vanhoja frameja ei enää välttämättä löydä. Linkitettävissä on vain framialusta, jonka sisältö muuttuu. Vanhemmat framit saattavat tosin löytyä satunnaisesti, jos lisäsisältöä janoavat klikkaavat framinoppaa framin luettuaan.

Framin elinkaari tuo oman vivahteensa sen sisältöön. Blogi on turvallinen sijoituspaikka työajalle yrityksissä, sillä sisältö jää nähtäville pysyvästi. Miksi ihmeessä kukaan käyttäisi aikaansa ja rahaansa tehdäkseen sisältöä, joka tulee katoamaan pian, jota ei Google löydä, ja jota ei voi linkittää firman some-profiilehin?

Vaikka framit voi tilata blogien tavoin syötteinä, silti ikinä ei tiedä varmaksi kuinka kauan sisältö pysyy näkyvissä. Hyvää sisältöä tuottavilla tekijöillä vierailijoiden käyntitiheys on vähintään moninkertainen blogeihin nähden. Blogissa on hankala käsitellä samaa asiaa useaan kertaan, framissa on tärkeää käsitellä tärkeimmät asiat säännöllisesti läpi. Framilla saa näin moninkertaisen kävijäliikenteen ilman tarvetta massiiviseen hakukoneoptimointiin, markkinointiin ja viimeistelyyn. Myös pelillistävät elementit lisäävät koukuttavuutta.

Frami nimenä tulee tietoliikennetekniikan termistöstä, ja tarkoittaa yhtä digitaalista datayksikköä. Samasta termistöstä tulee myös kommenttien nimi ”ACK”, joka tarkoittaa vahvistusta datayksikön perillemenosta.

WordPress-sisältö

Uusi sivusto sisältää myös kasvavan pankin WordPress-aiheisia oppaita ja ohjeita asiakkaideni käyttöön. Asiakasmäärän kasvaessa perusjuttuja on yhä työläämpi opettaa alusta asti kaikille erikseen. Tavoitteena on, että perustason WordPress-osaamisen jokainen asiakas saisi kotisivuiltani tekstin ja videon muodossa silloin kuin hänelle itselle se parhaiten sopii. Erikoisominaisuuksissa ja kysymyksissä pystyn auttamaan asiakkaitani paremmin.

Tarkoituksena on myös luoda kattava ohjeistus webhotellin ja domainin tilaamiseen, WordPressin asentamiseen ja tarvittavasta tietoturvasta huolehtimiseen. Tavoitteena on tarjota minimibudjetin asiakkaille mahdollisuus luoda omat kotisivunsa ammattimaisella otteella vain ylläpidon hinnalla.

Kolmas tavoite on luoda kattava suomenkielinen ohjeistus syvällisempien WordPress-ominaisuuksien hyödyntämiseen, kuten Custom Post Typen -luomiseen, lapsiteeman tekemiseen ja käsipelillä sisällön hakemiseen tietokannasta esimerkiksi tapahtumakalenteria varten. Nämä on tarkoitettu WordPress-osaamisestaan kiinnostuneille aloitteleville koodareille, jotka eivät pelkää sotkea käsiään php, html ja css-koodeihin.

Lähetä ACK tai kommentoi