Uuden sivuston äärellä - Oskari Järvelin

Ensimmäiset kotisivuni omalle domainilleni rakensin HTML-kielellä vuonna 2012. Viiteen vuoteen on mahtunut monenlaista sivustoa, ja ainoa pysynyt elementti on jatkuva muutos parempaan.

Nyt on koittanut monessa mielessä käännekohta, sillä julkaisen ensimmäisen WordPress-verkkosivustoni alusta asti omin käsin koodatulla teemalla sekä ominaisuuksilla.

Alussa oli vain hakemisto, indeksi ja koodieditori.

Teeman rakennus oli oppimatka entistä syvemmälle WordPressin syövereihin. Halusin viedä siisteyden ja minimaalisuuden pintaa syvemmälle kooditasolle asti. Sivustolle hain lisänopeutta optimoinnilla ja resurssien järkevällä käytöllä.

Aiemmin olen tehnyt omia sivustojani aina jonkun muun tekemien pohjien päälle, ja uudistukset ovat lähteneet liikkeelle korttitalojen kaatamisella. Nyt pohjalla on vain ja ainoastaan omaa koodiani WordPress-ytimen päällä höystettynä harvoilla ja valituilla kolmannen osapuolten lisäosilla.

Jatkossa uudistukset eivät ala täysin tyhjältä pöydältä, vaan pienempinä virityksinä kestävään pohjaan. Tarkoituksena on rakentaa niin vankka ja monikäyttöinen perustus, että se toimii jatkossa erinomaisena pohjateemana uusille asiakkaitteni sivustoprojekteille.

Tällä hetkellä osaan muokata WordPressiä ja luoda lisäosia sekä teemoja. Olen rakentanut uusia työkaluja kustomoiduista artikkelityypeistä ja metakentistä, kuten Lapin Partiolaisten tapahtumakalenterin ja Maikin keikkakalenterin.

Ominaisuudet

Sivustossa uutta edelliseen verrattuna on erityisesti paranneltu blogipohja. Jatkossa aion keskittyä yhä aktiivisemmin kokoamaan osaamistani ja tuomaan tekemisiäni läpinäkyvämmiksi erityisesti bloggailun kautta.

Vaikutuin syvästi, kun löysin Digitoimisto Duden ja heidän Dude Handbook-manuaalinsa. Omassa pimeässä liikesalaisuuksien täyttämässä kuplassani Handbook valaisi Mythoksen lailla, ja toi valon myös pienen koodarin sisälle.

Duden ja Aucorin, Suomen kiistatta kovimpien WP-toimistojen, esimerkkiä seuraten aion lyödä kaikki korttini pöytään heti kättelyssä. Kaikki liikesalaisuuteni, käyttämäni työkalut sekä jopa prosessini tullaan dokumentoimaan tälle sivustolle avoimella lisenssillä kaikkien iloksi ja hyödyksi.

Jakaminen ja yhdessä tekeminen on WordPressin perusajatuksia, jolle koko sen toiminta rakentuu. Samalle pohjalle haluan lähteä rakentamaan myös omaa sivustoani ja sen sisältöjä.

Lisäsin sivustolle chat-mahdollisuuden käyttäen Facebookin uutta messenger-painiketta. Nyt sivuston kautta voi ottaa helposti yhteyttä minuun Facebookin välityksellä. Tietoturvaa janoaville tarjoan mahdollisuuden PGP-salattuun sähköpostiviestintään tai Signal-keskusteluun.

Tulossa

Nyt julkaistava sivusto ei ole valmis eikä sen kuulu ollakkaan. Ulkoasu, suurinosa sisällöistä ja toiminnallisuudet ovat kyllä valmiit ja tarkkaan viimeistellyt, mutta sivusto vaatii jatkuvaa huomiota. Sivustokin homehtuu sen jäädessä asumattomaksi pitkiksi ajoiksi, aivan kuten talokin.

Tulen dokumentoimaan tänne kaikki työskentelyprosessini liittyen WordPressiin sitä mukaa kun työaikaa vapautuu siihen muilta tehtäviltäni. Prosesseja tulen alati kehittämään ja parantelemaan, mutta kehitys tapahtuu näissä verkkoversioissa eikä piilossa offline-tiedostoissa.

Kehitän myös asiakaspalvelurajapintaa, jonka kautta asiakkaani pystyvät asioimaan kanssani vaivattomasti verkossa. Myös muutaman suljetun palveluni toiminnallisuudet tulen siirtämään erillisylläpidosta tänne pääsivustoni yhteyteen.

Summa summarum. Teen siistejä verkkosivustoja, joista kehittyy alati parempia. Palveluitani voit tilata hyvin kohtuulliseen hintaan täältä.

Kategoriat: NettisivutWordPress