Livin' on the Bleeding edge - WordPress 5.0 - Oskari Järvelin

WordPress on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä lukuisista syistä, ja lista on saamassa kuluvana vuonna huomattavasti pituutta lisää. Kirjoitushetkellä tuorein stabiili WordPress-versio on 4.9.2, mutta WordPressin beta-kehitykseen pääsee kuka tahansa osallistumaan. Tervetuloa tutustumaan tänä vuonna julkaistavaan 5.0 Bleeding edge -kehitysversioon!

Bleeding Edge

Beta-kehitykseen pystyy osallistumaan lataamalla ja asentamalla WordPress Beta Tester -lisäosan virallisesta repositoriosta. Ennen tätä pidemmälle jatkamista tulee ottaa täydellinen varmuuskopio sivustosta. Asennettuasi lisäosan löydät Työkalut-valikosta uuden Beta Testing -välilehden.

Välilehdeltä löytyy kaksi vaihtoehtoa…

  • Point Release Nightlies
  • Bleeding Edge Nightlies

Point Release Nightlies tarjoaa tällä hetkellä tuoreimman 4.9.X kehitysversion kokeiltavaksesi. Tämä vaihtoehto on suhteellisen turvallinen ja vakaa, ja tarjoaa tulevan julkaisun ominaisuuksineen käyttöösi muita aiemmin.

Bleeding Edge Nightlies tarjoaa kaikista tuoreimman 5.0 kehitysversion tarkasteltavaksi. Tämä sopii vain WordPressiä syvemmin tunteville, sillä 5.0 on vasta varhaisessa kehitysvaiheessa ja ajoittain erittäin epävakaa. WordPress 5.0 on suunniteltu julkaistavaksi vielä kuluvan vuoden aikana.

Kumpakaan versiota ei tule käyttää live-sivustoilla ilman erityisen hyvää syytä!

Valinnan tallentamisen päivitä WordPress Ohjausnäkymän Päivitykset-sivulta. Tämän jälkeen käytössäsi on valitsemasi kehitysversio WordPressistä.

Uusimmat ominaisuudet

Uusimpia ominaisuuksia kehitetään omina lisäosinaan. Ominaisuudet löytyvät Lisäosat-välilehdeltä. Valittaessa Lisää uusi välilehti -sivun beta-testaajana löydät uuden Betatestaus-kategorian.

Kategoriasta löytyvät kaikki kehitteillä olevat uudet ominaisuudet omina lisäosinaan. Osa ominaisuuksista on jo sulautettu WP-ytimeen, osa sulautetaan versioon 5.0 ja osaa ei mahdollisesti tulla ikinä sulauttamaan.

Uuden WP 5.0 ehkä odotetuin ja radikaalein uudistus on Gutenberg-editori. Editoria ei pidä missään tapauksessa ottaa live-sivustoilla käyttöön, mutta riskit tiedostaen tämä blogipostaus on kirjoitettu käyttäen uutta Gutenberg-editoria.

Bleeding Edge

Jo ensikosketuksesta pidin editorista paljon, ja uskon sen mullistavan kirjoitustuntuman maailman suosituimmassa blogialustassa. Sisältöä arvostavassa Gutenberg-editorissa näen paljon yhteneväisyyksiä suositun Medium-palvelun sisällöntuotantotapaan.

Gutenberg-editori rakentuu erilaisiin lohkoihin, jotka voivat sisältää pääosin tuttuja elementtejä. Kappaleenvaihto luo automaattisesti uuden tekstilohkon. Uusia sisältölohkotyyppejä ei ole vielä esitelty, mutta niitä tulee varmasti kolmanten osapuolten lisäosien mukana tulevaisuudessa.

Nyt kaikki tutut sisällön lisäasetukset, kuten kategoriat, avainsanat ja keskustelu löytyvät nyt kaikki sisältöalueen oikealta puolelta. Sisältöalue on huomattavasti aiempaa leveämpi, vaikka itse sisältö on pysynyt kapeana.

Jokaista lohkoa pystyy helposti siirtelemään pystyjärjestyksessä lohkon vasemmalla puolella olevista nuolinäppäimistä. Uusia lohkoja voi lisätä lohkojen välissä olevista lisää-painikkeista tai vasemman yläreunan lisää-painikkeesta.

Vasemmassa yläreunassa on myös infopainike ’Content Structure’, josta näkyy sanojen, otsikoiden, tekstikappaleiden sekä lohkojen määrä. Näiden alta löytyy artikkelin otsikoiden rakenne.

Valitettavasti ainakaan tällä hetkellä Gutenberg-editori ei osaa käyttää aktiivisen teeman tyylitiedosta tyylitelläkseen sisältöä vastaamaan front-endin ulkoasua.

Muita lisäosina löytyviä mahdollisesti käyttöön tulevia ominaisuuksia ovat…

Dark Mode, jonka pitäisi tehdä hallintapaneelista tummempi.

Two Factor, jonka pitäisi tuoda tietoturvan kannalta jo pitkään toivotun kaksivaiheisen kirjautumisen WordPressiin.

Shortcake, jonka pitäisi luoda graafisen käyttäjärajapinnan WordPressille ominaisiin shortcode-ominaisuuksiin

Core Media Widgets, jonka pitäisi luoda parempia vimpaimia erilaisten medioiden näyttämiseen sivupalkeissa

Livin’ on the Bleeding edge

Jos sivustosi ei ole olennainen osa liiketoimintaasi, uskallat tietoteknisten taitojesi varassa elää vuotavalla reunalla tai muuten arvostat avoimen lähdekoodin kehittämisen edistämistä ja kaikista uusimpia teknologioita, voin lämpästi suositella kehitysversioihin tutustumista.

Bleeding Edge

Beta-testaajana saa upean näköalan tuleviin ominaisuuksiin, ja ennen kaikkea arvokkaan mahdollisuuden vaikuttaa niihin. Myös sekä nykyisten että kehityksessä olevien lisäosien ja teemojen yhteensopivuus uusien versioiden kanssa on tärkeää varmistaa beta-testauksen avulla.

Beta-testaamiseen ei tarvitse olla devaaja, pelkät wordpress.org-tunnarit riittävät tikettien tekemiseen kohtaamistaan rikkinäisistä ominaisuuksista.

Menestyksekästä tutkimusretkeä toivottaessa muistutan nopean avun WP-ongelmiin löytyvät täältä.

”Curiosity about life in all of its aspects, I think, is still the secret of great creative people”

– Leo Burnett
Kategoriat: Yleinen