Adiós Analytics! Bienvenido Matomo. - Oskari Järvelin

Europpan Unionin uuden tietosuoja-asetuksen myötä olen herännyt pohtimaan tarkkaan mitä kautta kuljetan ja missä säilön asiakkaitteni tietoja. Suoraan asiakkailta itseltään keräämäni tietojen lisäksi toinen tärkeä tietolähde on sivustojeni kävijästatistiikka, jolla usein tarkoitetaan suoraan Google Analyticsiä.

anatycis matomo

Mutta kun puhutaan kansainvälisestä jättikonsernin, kuten Googlen, tuotteista, kaikki tiedot voivat kulkea missä päin maailmaa tahansa eikä tiedon kulkemista pysty rajoittamaan. Tällöin tietosuojaselosteessa joutuu avoimesti myöntämään, että asiakkaan tiedot seilaavat täysin vapaasti vietävissä kansainvälisen jättikonsernin palvelinsaleissa missä päin tahansa maailmaa.

Kerätyt tiedot luovutetaan ja siirretään – enkä oikein itsekään tiedä minne tai kenelle.

Statistiikka on kuitenkin verkkopalvelukehityksen elinehto, jotta tiedetään kenelle palvelua tehdään ja toteutuuko se todellisuudessa. Halusin luopua Googlen kävijästatistiikasta kaikilla rakentamillani sivustoilla välittömästi.

Adiós Analytics!

matomo

Bienvenido Matomo

Vaihtoehtoisten statistiikkapalvelujen etsintään asetin kaksi tiukkaa kriteeriä:

  • Itse hostaaminen omassa webhotellissa, jolloin voi varmistua tietojen säilymisestä paitsi EU:n niin myös kotimaan rajojen sisäpuolella
  • Avoin lähdekoodi

Yllätyksekseni ja työaikani pelastukseksi etsintä oli lyhyt, sillä Matomo (ent.  Piwik) ylitti heittämällä vaatimukset, mutta myös kaikki odotukset. Matomo oli rakkautta ensisilmäyksellä, sillä se paitsi tarjosi itse ylläpidettynä uskomattoman työkaluvalikoiman mutta myös uskomattoman nopeasti opittavan käyttäjärajapinnan.

Matomo tarjoaa huomattavasti Analyticsiä laajemmin ja tarkemmin statistiikkaa sekä työkaluja statistiikan keräämiseen. Matomo on suoraan GDPR-yhteensopiva, tarjoten lukuisia työkaluja mitattavalle käyttäjälle rajoittaa mittaamista, kieltäytyä mittaamisesta tai sallia se uudelleen.

Lisäksi Matomo tarjoaa helpon tavan tarjota myös asiakkailleni pääsy omien sivustojensa statistiikkaan. Matomoon pystyy helposti luomaan käyttäjätunnuksia, ja sallimaan niille joko katselu- tai muokkausoikeus valitsemieni sivujen statistiikkaan.

Matomo – Statistiikkapalvelu

Ylläpidän omaa Matomoon pohjautuvaa analytiikkapalvelua kaikille Sites-asiakkailleni, tai asiakkuudesta kiinnostuneille. Linkki palveluun löytyy aina sivustoni alapalkista.

Tarjoan kaikille asiakkailleni tunnuksia omien verkkosivustojensa statistiikkaan heti kun olen vaihtanut sivuston statistiikan Analyticisistä Matomoon. Vaihtoprojektin pitäisi olla valmiina ylihuomiseen torstaihin mennessä.

Tunnuksia voit pyytää suoraan minulta puhelimitse, sähköpostitse tai vaikka tällä lomakkeella. Muista kertoa minkä sivuston statistiikkaan haluan pääsyn, ja mille sähköpostiosoitteelle. Saat kirjautumistiedot sähköpostitse heti kun olen ehtinyt käsitellä sen.

Kategoriat: Nettisivut