Päävalikko

Oskari Järvelin

Yritystietojen automatisoitu varmentaminen

Olen viimeaikoina työskennellyt rakentaessa palvelua, jossa hinta perustuu asiakasyrityksen henkilöstömäärään. Pienen palvelun vähäisten työntekijäresurssien säästämiseksi piti asiakasyritysten henkilöstöjen koot pystyä varmentamaan pitkälle automatisoidusti.

Lähdin etsimään netistä palveluja, joista löytyisi suomen yritysten tietoja mukaanlukien henkilöstön koko. Heti ensimmäisenä löytyi kultakaivos: Suomen Asiakastieto Oy:n ilmainen sivusto, josta löytyy suoraan kaikki tärkeimmät yrityksen tiedot mukaanlukien nimi, käynti- ja postiosoitteet, y-tunnus, liikevaihto ja henkilöstön koko.

Ja jos asiat voisivat mennä yhtään helpommaksi, yrityksen tietoja pystyy hakemaan palvelusta suoraan Y-tunnuksen perusteella.

PHP-skreippaus

PHP:ssä on erittäin kätevä valmis funtio file_get_contents() -joka hakee annetun sivuston kaiken sisällön. Lopuksi tarvitsee vain osata löytää sisällöstä oikeat tiedot.

Halutun tekstin sijainnin sivustosta löytää kätevästi strpos() -funtiolla. Loput on pelkkää leikkelyä, uudelleenformatisointia ja lopulliseen muotoon muuttamista.

Alta löydät valmiin funtioni, joka palauttaa arrayna kaikki Asiakastieto-verkkopalvelusta löytyvät yrityksen tiedot.

Palautuva data

Funktio palauttaa arrayn, jonka avaimet (keys) on listattu alle tummalla. Avaimen perässä on selkokielinen selitys arvon (value) sisällöstä.

 • businessId: Y-tunnus
 • numericalBusinessId: Y-tunnus ilman viivaa
 • name: Yrityksen nimi
 • streetAddress: Yrityksen vierailuosoite
 • postalCode: Yrityksen vierailuosoitteen postinumero
 • city: Yrityksen vierailuosoitteen postitoimipaikka
 • municipality: Yrityksen vierailuosoitteen kunta
 • county: Yrityksen lääni
 • mailingAddress: Yrityksen postiosoite
 • mailingPostalCode: Yrityksen postinumero
 • mailingCity: Yrityksen postitoimipaikka
 • turnover: Yrityksen liikevaihto
 • formattedTurnover: Yrityksen liikevaihto, 1k€
 • personnel: Henkilöstö
 • formattedPersonnel: Henkilöstön määrä muotoiltuna
 • primaryBusinessAreaCode: Toimialakoodi
 • country: Maakoodi
 • normalizedName: Yrityksen URL-ystävällinen nimi
 • overviewUri: Linkki yrityksen tietoihin Asiakastieto Oy:n sivustolla. HUOM! Linkin alkuosa https://www.asiakastieto.fi puuttuu!
 • formattedStreetAddress: Ei tiedossa, palauttaa yleensä "{}"
 • nameType: Ei tiedossa, palauttaa yleensä "{}"
 • situation: Ei tiedossa, palauttaa yleensä "{}"
 • formattedAdditionalInformation: Ei tiedossa, palauttaa yleensä "{}"

Livin’ on the Bleeding edge

WordPress on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä lukuisista syistä, ja lista on saamassa kuluvana vuonna huomattavasti pituutta lisää. Kirjoitushetkellä tuorein stabiili WordPress-versio on 4.9.2, mutta WordPressin beta-kehitykseen pääsee kuka tahansa osallistumaan. Tervetuloa tutustumaan tänä vuonna julkaistavaan 5.0 Bleeding edge -kehitysversioon!

Bleeding Edge

Beta-kehitykseen pystyy osallistumaan lataamalla ja asentamalla WordPress Beta Tester -lisäosan virallisesta repositoriosta. Ennen tätä pidemmälle jatkamista tulee ottaa täydellinen varmuuskopio sivustosta. Asennettuasi lisäosan löydät Työkalut-valikosta uuden Beta Testing -välilehden.

Välilehdeltä löytyy kaksi vaihtoehtoa…

 • Point Release Nightlies
 • Bleeding Edge Nightlies

Point Release Nightlies tarjoaa tällä hetkellä tuoreimman 4.9.X kehitysversion kokeiltavaksesi. Tämä vaihtoehto on suhteellisen turvallinen ja vakaa, ja tarjoaa tulevan julkaisun ominaisuuksineen käyttöösi muita aiemmin.

Bleeding Edge Nightlies tarjoaa kaikista tuoreimman 5.0 kehitysversion tarkasteltavaksi. Tämä sopii vain WordPressiä syvemmin tunteville, sillä 5.0 on vasta varhaisessa kehitysvaiheessa ja ajoittain erittäin epävakaa. WordPress 5.0 on suunniteltu julkaistavaksi vielä kuluvan vuoden aikana.

Kumpakaan versiota ei tule käyttää live-sivustoilla ilman erityisen hyvää syytä!

Valinnan tallentamisen päivitä WordPress Ohjausnäkymän Päivitykset-sivulta. Tämän jälkeen käytössäsi on valitsemasi kehitysversio WordPressistä.

Uusimmat ominaisuudet

Uusimpia ominaisuuksia kehitetään omina lisäosinaan. Ominaisuudet löytyvät Lisäosat-välilehdeltä. Valittaessa Lisää uusi välilehti -sivun beta-testaajana löydät uuden Betatestaus-kategorian.

Kategoriasta löytyvät kaikki kehitteillä olevat uudet ominaisuudet omina lisäosinaan. Osa ominaisuuksista on jo sulautettu WP-ytimeen, osa sulautetaan versioon 5.0 ja osaa ei mahdollisesti tulla ikinä sulauttamaan.

Uuden WP 5.0 ehkä odotetuin ja radikaalein uudistus on Gutenberg-editori. Editoria ei pidä missään tapauksessa ottaa live-sivustoilla käyttöön, mutta riskit tiedostaen tämä blogipostaus on kirjoitettu käyttäen uutta Gutenberg-editoria.

Bleeding Edge

Jo ensikosketuksesta pidin editorista paljon, ja uskon sen mullistavan kirjoitustuntuman maailman suosituimmassa blogialustassa. Sisältöä arvostavassa Gutenberg-editorissa näen paljon yhteneväisyyksiä suositun Medium-palvelun sisällöntuotantotapaan.

Gutenberg-editori rakentuu erilaisiin lohkoihin, jotka voivat sisältää pääosin tuttuja elementtejä. Kappaleenvaihto luo automaattisesti uuden tekstilohkon. Uusia sisältölohkotyyppejä ei ole vielä esitelty, mutta niitä tulee varmasti kolmanten osapuolten lisäosien mukana tulevaisuudessa.

Nyt kaikki tutut sisällön lisäasetukset, kuten kategoriat, avainsanat ja keskustelu löytyvät nyt kaikki sisältöalueen oikealta puolelta. Sisältöalue on huomattavasti aiempaa leveämpi, vaikka itse sisältö on pysynyt kapeana.

Jokaista lohkoa pystyy helposti siirtelemään pystyjärjestyksessä lohkon vasemmalla puolella olevista nuolinäppäimistä. Uusia lohkoja voi lisätä lohkojen välissä olevista lisää-painikkeista tai vasemman yläreunan lisää-painikkeesta.

Vasemmassa yläreunassa on myös infopainike 'Content Structure', josta näkyy sanojen, otsikoiden, tekstikappaleiden sekä lohkojen määrä. Näiden alta löytyy artikkelin otsikoiden rakenne.

Valitettavasti ainakaan tällä hetkellä Gutenberg-editori ei osaa käyttää aktiivisen teeman tyylitiedosta tyylitelläkseen sisältöä vastaamaan front-endin ulkoasua.

Muita lisäosina löytyviä mahdollisesti käyttöön tulevia ominaisuuksia ovat…

Dark Mode, jonka pitäisi tehdä hallintapaneelista tummempi.

Two Factor, jonka pitäisi tuoda tietoturvan kannalta jo pitkään toivotun kaksivaiheisen kirjautumisen WordPressiin.

Shortcake, jonka pitäisi luoda graafisen käyttäjärajapinnan WordPressille ominaisiin shortcode-ominaisuuksiin

Core Media Widgets, jonka pitäisi luoda parempia vimpaimia erilaisten medioiden näyttämiseen sivupalkeissa

Livin' on the Bleeding edge

Jos sivustosi ei ole olennainen osa liiketoimintaasi, uskallat tietoteknisten taitojesi varassa elää vuotavalla reunalla tai muuten arvostat avoimen lähdekoodin kehittämisen edistämistä ja kaikista uusimpia teknologioita, voin lämpästi suositella kehitysversioihin tutustumista.

Bleeding Edge

Beta-testaajana saa upean näköalan tuleviin ominaisuuksiin, ja ennen kaikkea arvokkaan mahdollisuuden vaikuttaa niihin. Myös sekä nykyisten että kehityksessä olevien lisäosien ja teemojen yhteensopivuus uusien versioiden kanssa on tärkeää varmistaa beta-testauksen avulla.

Beta-testaamiseen ei tarvitse olla devaaja, pelkät wordpress.org-tunnarit riittävät tikettien tekemiseen kohtaamistaan rikkinäisistä ominaisuuksista.

Menestyksekästä tutkimusretkeä toivottaessa muistutan nopean avun WP-ongelmiin löytyvät täältä.

"Curiosity about life in all of its aspects, I think, is still the secret of great creative people"

– Leo Burnett

Tapahtumien vuosi 2017

Olen harrastanut tapahtumatekniikkaa jo vuodesta 2008 ja helmikuusta 2016 alkaen olen toiminut ammattimaisesti teknisen tapahtumatuotannon freelancerina.

Sivutyönä tekemieni keikkojen määrä on kasvanut jo niin suureksi, että tänä kesänä rakensin oman web-pohjaisen kirjanpitotyökalun WP Secretaryn tekemisieni seuraamiseen. Palvelu tuottaa tarkkaa dataa keikoistani sekä analysoi tuota dataa osin automatisoidusti.

2017 avainluvut

Vuoden 2017 aikana olen tehny…

 • 35 tapahtuma
 • 62 työpäivää
 • 630 työtuntia

Työtunnit vastaavat keskimäärin neljää kuukautta täysipäiväisessä työssä. Keskimäärin yksi tapahtuma sisälsi 2 työpäivää ja 20 työtuntia.  Tapahtumissa tekemilläni lavoilla oli esiintymässä yhteensä 70 eri artistia.

Työtehtävät olivat pääasiassa valopöydän tarjoilemista tai valojen ajamista festivaalien päälavoilla, mutta vuoteen mahtui myös saliääni- sekä monitorimiksaamista, videokuvaamista, screenien pystyttämistä sekä sisältöjen ajamista, ja trussisupportien rakentamista sekä purkamista.

Tapahtumapaikkoja mahtui vuoteen hyvin kirjavasti yökerhoista kirkkoihin, hiekkarannoilta taidemuseoihin, olohuoneista jäähalleihin ja hevosmaneeseista konserttisaleihin.

Kuukausijakauma

Tapahtumien, työpäivien ja työtuntien esittäminen kuukausitasolla paljastaa alan erityspiirteet. Taulukko aukeaa suurempana klikkaamalla.

Päätelmät

Alkuvuosi on keikkojen kannalta hyvin hiljaista ja töitä on hyvin sattumanvaraisesti.

Keväällä ja joulun alla on paljon lyhyitä yksipäiväisiä tapahtumia, jotka eivät vie montaa työtuntia.

Kesällä on pidempiä monipäiväisiä festareita viikonloppupainotteisesti, joissa työtunteja kertyy paljon päivää kohden.

Toimintasuunnitelma 2018

Teknisen tapahtumatuotannon palvelujeni tulee vakiinnuttaa paikkansa merkittävänä osana vuosittaisesta toimeentulostani. Tarkoituksena on työllistyä kolmen kesäkuukauden ajaksi täysipäiväisesti (väh. 160h/kk) teknisen tapahtumatuotannon tehtäviin.

Tapahtumien määrän tulisi pysyä vuoden kokonaistuntimäärältään vähintään 10% kasvussa vuoteen 2017 verrattuna. Tavoitteena olisi työllistyä vuoden aikana myös kahden uuden työnantajan palvelukseen, ja saada uusia omia asiakkaita.

Palvelujeni tulisi kehittyä yhä ammattimaisemmiksi kasvattamalla substanssiosaamista työkokemuksen ohella. Teknisen tapahtumatuotannon osaamisen lisäksi tavoitteena olisi kasvattaa osaamista liiketoiminnasta sekä sen kehittämisestä.

Web-pohjaiseen kirjanpitotyökaluuni WP Secretaryyn tulen lisäämään automatisaatiota työajan seurantaan, laskutukseen ja tulevaisuudessa myös maksujen saapumisen rekisteröintiin. Aion kerätä aiempaa laajemmin dataa tuottamistani palveluista ja analysoida sitä aiempaa huomattavasti automatisoidummin.

Kaikille palveluilleni on tulossa yhteiset asiakaspalvelurajapinnat kanssani asioimisen helpottamiseksi, nopeuttamiseksi ja automatisoimiseksi.


Age-shortcode WordPressille

Onko sinullakin tärkeämpää tekemistä syntymäpäivänäsi, kuin päivittää ikäsi blogiisi tai kotisivuillesi. Minulla ainakin on.

Kirjoitin siis lyhyen funktion alunperin yleisesti PHP:lle, joka näyttää ikäsi heti oikein. Lisäsin tuen myös funktion kutsumiseen WordPressin lyhytkoodilla, joka viisinkertaisti tarvittujen koodirivien määrän.

Käyttö

Kutsu funktiota lyhytkoodilla [age].

Syntymäpäivän lyhytkoodiin voi antaa attribuutilla birthday. Syntymäpäivän tulee olla Y-m-d -formaatissa eli muotoa 2000-01-01.

[age birthday=”2000-01-01″]

Syntymäpäivän voi myös kovakoodata funktioon neljännelle koodiriville, jolloin pelkkä [age] riittää kutsumiseen.

Koodi


Uuden sivuston äärellä

Ensimmäiset kotisivuni omalle domainilleni rakensin HTML-kielellä vuonna 2012. Viiteen vuoteen on mahtunut monenlaista sivustoa, ja ainoa pysynyt elementti on jatkuva muutos parempaan.

Nyt on koittanut monessa mielessä käännekohta, sillä julkaisen ensimmäisen WordPress-verkkosivustoni alusta asti omin käsin koodatulla teemalla sekä ominaisuuksilla.

Alussa oli vain hakemisto, indeksi ja koodieditori.

Teeman rakennus oli oppimatka entistä syvemmälle WordPressin syövereihin. Halusin viedä siisteyden ja minimaalisuuden pintaa syvemmälle kooditasolle asti. Sivustolle hain lisänopeutta optimoinnilla ja resurssien järkevällä käytöllä.

Aiemmin olen tehnyt omia sivustojani aina jonkun muun tekemien pohjien päälle, ja uudistukset ovat lähteneet liikkeelle korttitalojen kaatamisella. Nyt pohjalla on vain ja ainoastaan omaa koodiani WordPress-ytimen päällä höystettynä harvoilla ja valituilla kolmannen osapuolten lisäosilla.

Jatkossa uudistukset eivät ala täysin tyhjältä pöydältä, vaan pienempinä virityksinä kestävään pohjaan. Tarkoituksena on rakentaa niin vankka ja monikäyttöinen perustus, että se toimii jatkossa erinomaisena pohjateemana uusille asiakkaitteni sivustoprojekteille.

Tällä hetkellä osaan muokata WordPressiä ja luoda lisäosia sekä teemoja. Olen rakentanut uusia työkaluja kustomoiduista artikkelityypeistä ja metakentistä, kuten Lapin Partiolaisten tapahtumakalenterin ja Maikin keikkakalenterin.

Ominaisuudet

Sivustossa uutta edelliseen verrattuna on erityisesti paranneltu blogipohja. Jatkossa aion keskittyä yhä aktiivisemmin kokoamaan osaamistani ja tuomaan tekemisiäni läpinäkyvämmiksi erityisesti bloggailun kautta.

Vaikutuin syvästi, kun löysin Digitoimisto Duden ja heidän Dude Handbook-manuaalinsa. Omassa pimeässä liikesalaisuuksien täyttämässä kuplassani Handbook valaisi Mythoksen lailla, ja toi valon myös pienen koodarin sisälle.

Duden ja Aucorin, Suomen kiistatta kovimpien WP-toimistojen, esimerkkiä seuraten aion lyödä kaikki korttini pöytään heti kättelyssä. Kaikki liikesalaisuuteni, käyttämäni työkalut sekä jopa prosessini tullaan dokumentoimaan tälle sivustolle avoimella lisenssillä kaikkien iloksi ja hyödyksi.

Jakaminen ja yhdessä tekeminen on WordPressin perusajatuksia, jolle koko sen toiminta rakentuu. Samalle pohjalle haluan lähteä rakentamaan myös omaa sivustoani ja sen sisältöjä.

Lisäsin sivustolle chat-mahdollisuuden käyttäen Facebookin uutta messenger-painiketta. Nyt sivuston kautta voi ottaa helposti yhteyttä minuun Facebookin välityksellä. Tietoturvaa janoaville tarjoan mahdollisuuden PGP-salattuun sähköpostiviestintään tai Signal-keskusteluun.

Tulossa

Nyt julkaistava sivusto ei ole valmis eikä sen kuulu ollakkaan. Ulkoasu, suurinosa sisällöistä ja toiminnallisuudet ovat kyllä valmiit ja tarkkaan viimeistellyt, mutta sivusto vaatii jatkuvaa huomiota. Sivustokin homehtuu sen jäädessä asumattomaksi pitkiksi ajoiksi, aivan kuten talokin.

Tulen dokumentoimaan tänne kaikki työskentelyprosessini liittyen WordPressiin sitä mukaa kun työaikaa vapautuu siihen muilta tehtäviltäni. Prosesseja tulen alati kehittämään ja parantelemaan, mutta kehitys tapahtuu näissä verkkoversioissa eikä piilossa offline-tiedostoissa.

Kehitän myös asiakaspalvelurajapintaa, jonka kautta asiakkaani pystyvät asioimaan kanssani vaivattomasti verkossa. Myös muutaman suljetun palveluni toiminnallisuudet tulen siirtämään erillisylläpidosta tänne pääsivustoni yhteyteen.

Summa summarum. Teen siistejä verkkosivustoja, joista kehittyy alati parempia. Palveluitani voit tilata hyvin kohtuulliseen hintaan täältä.


Breadcrumbs WordPressille

Tekemäni breadcrumbs() -funktio hyväksyy neljä argumenttia:

 1. $pre_text antaa rivin aloittavan tekstin
 2. $separator antaa linkkejä erottavan merkin
 3. $home antaa etusivulle viittaavan linkin tekstin
 4. $meta_key antaa meta-arvon avaimen omalle otsikolle

Funktion perusidea on yksinkertainen.

 1. Tulostetaan käyttäjän antama teksti rivin alkuun
 2. Tulostetaan linkki etusivulle käyttäjän antamalla tekstillä
 3. Tulostetaan kaikki nykyisen sivun yläsivut ( get_post_ancestors() ) linkkeinä
 4. Tulostetaan nykyinen sivu ilman linkkiä

WordPressillä on kuitenkin lukuisia erikoissivuja, joilla ei ole järkevää get_the_title() -arvoa ja täten vaativat erikoiskäsittelyä. Funktio erilliskäsittelee mm.

 • Blogin etusivu ( is_home() )
 • Yksittäinen artikkeli ( is_single() )
 • Arkistosivut ( is_archive() )
 • Hakutulokset ( is_search() )
 • 404-virhesivu ( is_404() )

WordPress:ssä suositellaan käytettäväksi pidempiä ja monisanaisempia otsikoita, jotka eivät sovellu käytettäväksi murupolkuun. Funktio tukee myös sivuihin meta-kenttänä asetettavaa erikois-otsikkoa.

Oletuksena tämän metakentän nimi on “bc”, mutta metakentän nimen voi valita vapaasti funktion argumenttina $meta_key. Jos artikkeliin tai sivuun antaa metakenttänä arvon avaimelle “bc”, käyttää funktio tuota arvoa otsikkona artikkelin tai sivun oman otsikon sijaan.

Käyttö

Lisää alta funktio sivuillesi

Kutsu funktiota koodilla <?php breadcrumbs(); ?>

Lisää artikkeleihin ja sivuihin metakenttään “bc” lyhyet otsikot murupolkua varten

Breadcrumbs