Siirry sisältöön

💎 Achievement unlocked: Yrittäjä

Kevät 2022 on ollut minulle suurten, minäkuvaakin perusteellisesti uudelleen rakentavien muutosten aikaa. Helmikuussa sain sanoa alttarilla tahdon ja tänään perustin oman yrityksen.

Achievement unlocked: Yrittäjä

Kevät 2022 on ollut minulle suurten, minäkuvaakin perusteellisesti uudelleen rakentavien muutosten aikaa. Helmikuussa sain sanoa alttarilla tahdon ja tänään perustin oman yrityksen. Läheisten tuella kumpikin muutos tuntui luvattoman helpolta ja luonnolliselta ratkaisulta, jotka eivät käytännön tasolla muuttaneet juuri mitään.

Yrittäjyys on ollut minulle pitkään kuuma peruna, jonka kanssa olen kipuillut jo peruskoulusta lähtien. Toimintani on ollut alusta asti hyvin yrittäjämäistä, kun olen tarjonnut asiakkailleni palveluita ensin 4H-yrittäjä ja sittemmin freelancerina esim. Ukko.fi -palvelun kautta. Monesti olen harkinnut ja suunnitellutkin yrityksen perustamista, mutta aina olen peloissani jättänyt leikin kesken riskien ja uhkakuvien vuoksi.

Kevytyrittäjyys ukon kautta toimi minulle hienosti, vaikka palvelu varsin kallis olikin. Hintaan toki kuului alan paras sekä helppokäyttöisin laskutuspalvelu ja myös toiminnan tarvitsemat vakuutukset. Isoimmaksi ongelmaksi lopulta muodostui liian suuri 'liikevaihtoni'. Noihin aikoihin tulleen lakimuutoksen jälkeen tulojen ylittäessä n. 8 tuhatta euroa tulee kevytyrittäjänkin ottaa kallis kuukausittain maksettava YEL-vakuutus vaikka tulot olisivat kuinka epäsäännölliset ja epävarmat.

Päädyinkin tarjoamaan palveluitani isoimmille asiakkailleni verokortilla, jotta laskutuspalvelun kautta vuosiansiot jäivät karvan verran alle säädetyn rajan.

Miksi yritys juuri nyt?

Viimeiset pari vuotta olen saanut laskuttaa keikkani työnantajani Digimogulin kautta, joka on maksanut minulle keikkapalkkiot provisiopalkkana ja huolehtinut toimintani vakuuttamisesta. Järjestely toimi hienosti, mutta tuli valitettavasti päätökseensä kun vastikään Myynninmaailma osti Digimogulin.

Tutkin vaihtoehtojani ja asiaa ääneen Joonatanille ihmeteltyäni, sain tarvitsemaani rohkaisua ja tukea yrityksen perustamiseen. Olen onnellinen, että olen saanut verkostooni suurisydämisiä ihmisiä, joiden puoleen uskaltaa kääntyä aina kun jokin askarruttaa.

Edellisen kerrasta kun pohdin yrityksen perustamista niin pitkälle, että laput olivat jo tulostettuina sekä täytettyinä kirjekuoressa odottamassa postitusta, on jo yli 10 vuotta. Iloiseksi yllätyksekseni sain todeta, että asiat ovat kehittyneet ja tarjolla oli useitakin eri tapoja perustaa yritys.

Yritys OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta

Asiaa tutkittuani, laskeskelin OP Kevytyrittäjä -palvelun käyttämisen tulevan minulle halvimmaksi.

Ensimmäiseksi vertailemani Ukko.fi oli tuonut markkinoille myös oman versionsa kevytyrityksen perustamisesta omalla Y-tunnuksella. Valitettavasti sen hinnoittelu oli säännöllinen kuukausimaksu siinä missä OP:n hinnoittelu oli 5% per lasku. Näin OP:n palvelu on edullisempi kuin Ukon vastaava, jos kuukausilaskutus on alle 1 200 €, mikä on minun tapauksessani tilanne. Myös koronan jälkeensä jättämä epävarmuus sai suosimaan laskuperusteista hinnoittelua säännöllisen kuukausihinnan sijaan.

Pohdin myös toiminimen perustamista ilman minkään palven käyttämistä. Nopeasti totesin voittavani jo heti alkuun yrityksen perustamisen hinnassa, joka olisi ilmaista kummankin palvelun kautta. Lukion pitkän matematiikan lukeneena ja lyhyen kirjoittaneena, laskin nopeasti hinnan itse tekemiselle.

Laskin hinnan työtunneilleni, joita minulla ei ole käyttää yhtään ylimääräistä muuhun kuin varsinaiseen työntekoon, samalla hinnalla kuin mitä myyn niitä asiakkailleni. Optimistinenkin arvio työtuntien määrästä, jotka menisivät asioiden selvittelyyn, kirjanpidon tekoon ja kaikkeen muuhun paperityöhön mitä yrittäjyys tuo tullessaan, osoittautui nopeasti kaikista kalleimmaksi vaihtoehdoksi.

Tutkin myös isoimmissa paperitöissä auttavia kirjanpitopalveluita sekä sovelluksia, mutta nekin olivat poikkeuksetta hinnoiteltu raskailla kuukausimaksuilla.

Ei ne suuret tulot vaan pienet menot

Tavoitteeni oli päästä edullisesti liikenteeseen ilman suuria säännöllisiä kuluja. Muistijälki siitä nopeudesta, jolla korona tyhjensi yhdessä illassa täpötäydenkin keikkakalenterin vuosiksi, elää ilmaiseksi vuokralaisena muistoissani koko loppu elämäni.

Tähän haavaan sivutoimisena yrittäjä OP Kevytyrittäjyys tuntuu fiksuimmalta ratkaisulta sekä helppoudessa että hinnassa. Jos myöhemmin toiminta kasvaa tai työtunteja vapautuu, niin palvelun vaihtaminen tai lopettaminen on helppoa.

1 year old American Bully sleeping on floor.
Photo by Trent Jackson / Unsplash

Kuinka perustaa yritys sunnuntai-aamuna

OP Kevytyrittäjyys yllätti positiivisesti helppoudellaan!

Alkuun pääsi rekisteröitymällä sähköpostilla, antamalla yhteystietonsa ja kuvailemalla tarjottavia palveluita. Näiden jälkeen palvelu haki automaattisesti Y-tunnuksen ja opasti kuinka antaa suomi.fi -valtuutus veroasioiden hoitamiseksi omasta puolesta. Lopulta tilinumeron ja veroprosentin syöttämisen jälkeen kaikki oli valmista ensimmäisen laskun lähettämiseen asiakkaille.

Kaiken tämän hoidin alle vartissa sunnuntai-aamuna valtakunnallisena pyhäpäivänä. Täytyy ihailla kuinka helppokäyttöiseksi sekä yksityinen sektori että viranomaiset ovat yhteispelinsä saaneet hiottua - ja vieläpä täysin automatisoiduksi.

Web Developerina kunniamaininta täytyy antaa OP:n Usein kysyttyä -osiolle paitsi teknisestä toteutuksesta niin myös sisällön laadusta. Jokaiseen mielessäni heränneeseen kysymykseen löytyi vastaus nopeasti ja loogisesti vain muutamalla klikkauksella. Hakutoimintoa en päässyt edes testaamaan.

Oletko harkinnut OP Kevytyrittäjyyttä?

Voin suositella OP Kevytyrittäjyyttä vilpittömästi. Tämäkään ei ole jokaiselle sopiva hopealuoti kaikkiin tarpeisiin, mutta jos haluat päästä minun tavoin halvalla liikeenteeseen sivustoimisena yrittäjänä, niin OP Kevytyrittäjä on varmasti oikea valinta sinulle.

Jos haluat kysellä kokemuksistani tai neuvoja alkuun pääsemiseksi, niin autan mielelläni. Ja jos liityt palveluun tästä suosittelulinkistäni, niin saat laskuttaa ensimmäiset 1 000 € ilman palvelumaksua: